Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 3Κ/2008 ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Αθήνα, 12/3/2010

ΠΡΟΣ

1. Μέλη ΣΕΑ

2. Εκπρόσωποι έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου


Σας διαβιβάζουμε έγγραφο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με το οποίο ζητά την άμεση πρόσληψη των διοριστέων όλων των ειδικοτήτων του διαγωνισμού 3Κ/2008 του ΑΣΕΠ.

Συνημμένα: Ένα (1) έγγραφο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ





Αθήνα, 4 Μαρτίου 2010
Αρ. πρωτ.: 37


ΠΡΟΣ

Τους κ.κ.

1. Παύλο Γερουλάνο,

Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού

2. Γιάννη Ραγκούση,

Υπουργό Εσωτερικών

3. Γιώργο Παπακωνσταντίνου,

Υπουργό Οικονομικών

4. Φίλιππο Σαχινίδη,

Υφυπουργό Οικονομικών

ΚΟΙΝ.:

Συνήγορος του Πολίτη



Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,



Με τον διαγωνισμό 3Κ/2008 προκηρύχθηκε στις 16-5-2008 (ΦΕΚ 226/16-5-2008) η πλήρωση 325 θέσεων ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν και οι ακόλουθες θέσεις για το Υπουργείο Πολιτισμού:

28 Αρχαιολόγων

4 Μουσειολόγων

5 Μουσειοπαιδαγωγών

8 Ιστορικών Τέχνης

11 Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΠΕ

8 Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΤΕ

Τα προσωρινά αποτελέσματα εκδόθηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2008. Τα οριστικά αποτελέσματα της κατηγορίας Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΤΕ εκδόθηκαν στις 19 Ιουνίου 2009 και οι διοριστέοι έχουν ήδη προσληφθεί. Τα οριστικά αποτελέσματα των κατηγοριών ΠΕ εκδόθηκαν στις 26 Οκτωβρίου 2009 (ΦΕΚ 8Γ894/2009) και η προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών ορίστηκε μέχρι την 20η Δεκεμβρίου 2009. Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. 3528/2007 «οι επιτυχόντες που περιλαμβάνονται στον πίνακα διοριστέων διορίζονται υποχρεωτικά μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών και το αργότερο μέσα σε τέσσερις (4) μήνες από την έκδοση των πινάκων διοριστέων». Κατά συνέπεια, η διαδικασία διορισμού των επιτυχόντων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί την 1η Μαρτίου του 2010. Σημειώνουμε ότι στο κείμενο της προκήρυξης αναγράφεται ότι έχουν εγκριθεί οι πιστώσεις για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας του προσωπικού.
Ενόψει της σχεδιαζόμενης ψήφισης πράξης νομοθετικού περιεχομένου που θα καταργεί την υποχρέωση πρόσληψης των επιτυχόντων εντός διαστήματος τεσσάρων μηνών από την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο η νομοθετική αυτή ρύθμιση να εμποδίσει το διορισμό των επιτυχόντων ΠΕ της προκήρυξης 3Κ/2008.
Οι επιτυχόντες συνάδελφοι περιλαμβάνονται στην αφρόκρεμα των πολυπληθών σήμερα ανέργων αρχαιολόγων και μουσειολόγων, που έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν μόνο στο Υπουργείο Πολιτισμού, δεδομένου ότι αυτοί διαθέτουν αυξημένα προσόντα μετά από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά πτυχία, καθώς και πολυετή προϋπηρεσία.
Η τοποθέτηση των συναδέλφων σε ερημωμένες υπηρεσιακές μονάδες της Περιφέρειας αναμένεται να συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία μαστίζεται τα τελευταία έτη από δραματική υποστελέχωση, ειδικά στις Υπηρεσίες της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις τόσο στους τομείς της προστασίας των μνημείων όσο και στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
Η κάλυψη έστω και αυτών των ελαχίστων θέσεων με μόνιμο προσωπικό αποτελεί πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μοναδικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων δυσλειτουργίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία συρρικνώνεται δραματικά αδυνατώντας να επιτελέσει το έργο της Προστασίας και Ανάδειξης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς με την πληρότητα που απαιτεί ένα τόσο σύνθετο αντικείμενο.
Επιπρόσθετα, τυχόν μη έγκαιρη πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού 3Κ/2008 αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης, εφόσον ένα μέρος των επιτυχόντων του ίδιου διαγωνισμού έχει ήδη προσληφθεί.
Επισημαίνουμε ότι ο κ. Υπουργός Εσωτερικών σε πρόσφατη επερώτηση στη Βουλή (26-2-2010) διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ήδη σε επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών για το διορισμό των διοριστέων σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που ανέρχονται 12.940 άτομα.
Κύριοι Υπουργοί,

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων απευθύνει έκκληση στην πολιτική ηγεσία για την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να διοριστούν οι ολιγάριθμοι επιτυχόντες ΠΕ του διαγωνισμού 3Κ/2008, οι οποίοι προσωποποιούν τα κριτήρια των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για κάλυψη των θέσεων κρατικών λειτουργών με τους άριστους και όχι τους αρεστούς.

Για το Δ.Σ. του ΣΕΑ,

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Αθανασούλης

Η Γενική Γραμματέας
Άλκηστη Παπαδημητρίου