Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ΣΤΙΣ 10/4/09

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την αλληλεγγύη της στη συνδικαλίστρια μετανάστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, που δέχτηκε δολοφονική επίθεση με βιτριόλι στις 22-12-2008 εξ αιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης στο χώρο της μαύρης εργασίας των εταιριών «υπενοικιαζόμενων» εργαζόμενων.
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα, πτυχιούχος ιστορίας και αρχαιολογίας, αναγκάστηκε ως μετανάστρια στη χώρα μας και μητέρα ενός ανήλικου παιδιού να απασχολείται ως «υπενοικιαζόμενη» καθαρίστρια και παρά τις απειλές που δεχόταν, αγωνίστηκε με σθένος για τα δικαιώματα του κλάδου της και για την αποκάλυψη των παρανομιών που συνέβαιναν στο χώρο των εργολάβων καθαριότητας εις βάρος του δημόσιου χρήματος. Στο πρόσωπο της Κωνσταντίνας Κούνεβα δέχτηκε επίθεση ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα, τα δικαιώματα όλων μας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εδώ και χρόνια αγωνίζεται ενάντια στις άμεσες ή έμμεσες ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα. Πάγια θέση μας αποτελεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ώστε όλα τα έργα και οι λειτουργίες των δημοσίων φορέων να εκτελούνται από το ίδιο το Δημόσιο. Η ανάθεση σε εργολάβους έργων όπως η καθαριότητα, η φύλαξη, η ακόμη και η διενέργεια ανασκαφών, υποθάλπει τη μαύρη εργασία, ευνοεί το σύγχρονο δουλεμπόριο και οδηγεί στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
Ζητούμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο που εξαναγκάζει δημόσιους φορείς και οργανισμούς να αναθέτουν σημαντικά έργα σε εταιρείες εργολάβων. Απαιτούμε να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητο να σταματήσει άμεσα η ανάθεση έργων εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού σε εργολαβικές εταιρείες και να δρομολογηθεί η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να καλύψουν πλήρως την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις δαπάνες αποκατάστασης της υγείας της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε μία επιστήμονα συνάδελφο, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ανακηρύσσει τιμητικά την Κωνσταντίνα Κούνεβα μέλος του Συλλόγου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ΣΤΙΣ 10/4/09

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμπαρίσταται στους συμβασιούχους συναδέλφους που εργάζονται στο ΥΠΠΟ καλύπτοντας τις πιεστικές και χρόνιες ανάγκες των Υπηρεσιών του στον τομέα της φύλαξης και της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργού Πολιτισμού όχι μόνον δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά κατηγοριοποιεί τους συμβασιούχους, καταδικάζει τους περισσότερους στην ανεργία και αφήνει απλήρωτους τουλάχιστον 200 συμβασιούχους που εργάζονται με ασφαλιστικά!
Ζητούμε:
➔ την άμεση κατάργηση του 24μήνου περιορισμού του Π.Δ. “Παυλόπουλου”
➔ τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
➔ την άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων με ασφαλιστικά μέτρα, χωρίς διακρίσεις
➔ την κάλυψη όλων των αναγκών του ΥΠΠΟ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
Ως ελάχιστη έμπρακτη αλληλεγγύη, εξουσιοδοτούμε το ΔΣ να αποφασίσει απεργία ή 4ωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στην επόμενη κινητοποίηση των συμβασιούχων, όποτε αποφασιστεί αυτή από τα Σωματεία τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΑ ΣΤΙΣ 10/4/09

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την απόλυση του Βασίλη Τηλκερίδη, εργαζομένου αορίστου χρόνου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ΝΠΙΔ που έχει ιδρυθεί, εποπτεύεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ.
Ο Β. Τηλκερίδης εργαζόταν επί μια πενταετία ως οδηγός με σύμβαση αορίστου χρόνου και είχε εξαναγκαστεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του με σπαστό ωράριο, χωρίς αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, ενώ συχνά εκτελούσε καθήκοντα άσχετα με την ειδικότητά του, λόγω των αναγκών του Μουσείου. Στις 2-2-2009 πληροφορήθηκε την απόλυσή του. Ο λόγος της απόλυσής του δεν του γνωστοποιήθηκε εγγράφως, ενώ, σύμφωνα με τα όσα του ανακοινώθηκαν, η απομάκρυνσή του αποφασίστηκε από τη Διευθύντρια του Μουσείου. Ζητούμε να ανακληθεί άμεσα η απόλυση του εργαζόμενου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ως αυθαίρετη και καταχρηστική.
Η απόλυση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα της τεράστιας ανασφάλειας στο καθεστώς εργασίας των αορίστου χρόνου συναδέλφων στο δημόσιο και τα ποικιλώνυμα νομικά του πρόσωπα. Το θέμα καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο εν όψει της πρόθεσης του Υπουργείου Εσωτερικών να τροποποιήσει το Π.Δ. 410, που ρυθμίζει τα υπηρεσιακά θέματα των αορίστου χρόνου εργαζομένων, παρέχοντας στην μεγάλη αυτή ομάδα υπηρεσιακή εξέλιξη. Η λύση αυτή, που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως «ευνοϊκή» για τους αορίστου χρόνου, στην πραγματικότητα ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της μονιμότητας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη λειτουργία τόσο των Δημόσιων φορέων όσο και των ιθυνόντων Δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι θα είναι αιχμάλωτοι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και θα αναγκάζονται να λειτουργούν υπό τη δαμόκλεια σπάθη της απόλυσης.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:
➔ Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αποκτώντας πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις.
➔ Να καταργηθούν τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και να ενσωματωθούν στη δομή του ΥΠΠΟ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ