Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΙΣ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Τετάρτη 10 Φλεβάρη, διαμαρτυρόμενος για τις νέες εξαγγελίες για την μείωση των αποδοχών, την υποβάθμιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, την υποβάθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την διαχρονική καθήλωση των μισθών των μελών του. Όχι μόνο είναι η δεύτερη χρονιά που οι ισχνοί μισθοί μας θα παραμείνουν παγωμένοι, ενώ το κόστος ζωής αυξάνεται, αλλά φέτος θα υποστούμε και ονομαστική μείωση των αποδοχών μας εάν εφαρμοστούν οι εξαγγελλόμενες περικοπές επιδομάτων και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου (που θα αυξήσει την μηνιαία παρακράτηση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών). Ο κλάδος των αρχαιολόγων έχει αποδοχές που μπορούν να χαρακτηριστούν εξευτελιστικές σε σχέση με τον φόρτο εργασίας που καλείται καθημερινά να φέρει σε πέρας: ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αρχαιολόγου είναι 900 ευρώ, ενώ ο μέγιστος μισθός μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας δεν ξεπερνά τα 1550 ευρώ! Ο κλάδος μας δεν έχει πρόσθετες αμοιβές, δεν πληρώνεται καν για τις υπερωρίες που πολύ συχνά πραγματοποιεί. Οι αμοιβές για τις μετακινήσεις εκτός έδρας, που αναγκαστικά πραγματοποιούμε στο πλαίσιο των καθηκόντων μας, είναι εξευτελιστικές (29 ευρώ ημερήσια αποζημίωση, 9 ευρώ για αυθημερόν μετακίνηση) και προκαταβάλλονται από τους αρχαιολόγους, για να εξοφληθούν μετά από 1, 2 ή και 3 χρόνια. Το αρχαιολογικό επίδομα των 230 ευρώ παραμένει καθηλωμένο εδώ και οκτώ χρόνια, παρότι από τη θεσμοθέτησή του προβλεπόταν η τιμαριθμική αναπροσαρμογή του.
Οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επιτελούν το έργο τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με ελάχιστες απολαβές, ουσιαστικά δανείζοντας το κράτος από τον πενιχρό μισθό τους, για να προχωρούν έργα εκατομμυρίων ευρώ, να απορροφώνται κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προστατεύοντας την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργώντας θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες. Είναι προκλητικό και απαράδεκτο να παρουσιάζονται συλλήβδην οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι απολαμβάνουν «απαράδεκτα προνόμια» ή ότι είναι «τεμπέληδες».
Διαμαρτυρόμαστε επίσης για την πολιτική της μείωσης των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Ο τομέας του πολιτισμού στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αριθμεί 4200 οργανικά κενά, ενώ η ίδια η πολιτική ηγεσία έχει παραδεχτεί δημόσια ότι οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ρόλο τους απέναντι στους πολίτες χωρίς πρόσληψη προσωπικού. Ήδη σήμερα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, με προφανείς επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας, στο Υπουργείο μας αλλά και στα δημόσια έσοδα.
Η δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προφανώς δεν προήλθε από τους μισθούς μας, ούτε από τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που εδώ και χρόνια παράγει σημαντικό έργο με ελάχιστα κονδύλια. Προήλθε διαχρονικά από την προκλητική φοροδιαφυγή αλλά και τις τεράστιες δαπάνες του κομματικού κράτους σε αδιαφανείς δραστηριότητες. Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή τα τελευταία χρόνια μείωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Η εκμηδένιση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η οικονομική εξόντωση των αρχαιολόγων δεν θα συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης, αντιθέτως αντιβαίνουν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους για την προστασία των αρχαιοτήτων, στερούν τις τοπικές κοινωνίες από σημαντικές παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, συντελώντας στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και στην βιώσιμη ανάπτυξη με την αύξηση της απασχόλησης και της τουριστικής κίνησης.
Διεκδικούμε:
Καμία μείωση στις αποδοχές μας. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή του αρχαιολογικού επιδόματος (αύξηση κατά 170 ευρώ) με βάση τις κείμενες διατάξεις. Δηλώνουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να υπερασπιστούμε τις αποδοχές μας.
Όχι στην οικονομική ασφυξία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό.
Όχι στο πάγωμα των προσλήψεων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες για να καλυφθούν οι ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Καταβολή των χρωστούμενων από τα οδοιπορικά. Αύξηση των εκτός έδρας αμοιβών (εξομοίωση με τα εκτός έδρας των μηχανικών) και έγκαιρη καταβολή τους.
Εξορθολογισμός της λειτουργίας του ΥΠΠΟΤ με κατάργηση των οργανισμών που σπαταλούν το Δημόσιο χρήμα (ΟΠΕΠ κλπ).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ