Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής θερμοηλεκτρικής ενέργειας στη Χαιρώνεια

Αθήνα, 22/12/2008
Αρ. πρωτ: 254

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με έκπληξη ενημερώθηκε ότι η αίτηση της εταιρείας ENELCO A.E. (συνεργασία της ιταλικής εταιρείας ENEL και του ομίλου Κοπελούζου) για κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Χαιρώνειας στο Νομό Βοιωτίας, το οποίο είχε απορριφθεί κατά πλειοψηφία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση στις 29/7/2008, αναπέμπεται για να συζητηθεί ξανά στο Κ.Α.Σ., στη σημερινή συνεδρίαση.
Η περιοχή χωροθέτησης του θερμοηλεκτρικού σταθμού περιβάλλεται από σημαντικές αρχαίες ακροπόλεις και τοποθετείται σε ένα ιδιαίτερης σπουδαιότητας ιστορικό τοπίο. Συγκεκριμένα, απέχει 830 μέτρα από τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Χαιρώνειας, ο οποίος περιλαμβάνει ακρόπολη με ίχνη οχύρωσης, θέατρο, κατάλοιπα της αρχαίας πόλης, τον μαρμάρινο «Λέοντα της Χαιρώνειας» μνημείο των πεσσόντων Θηβαίων Ιερολοχιτών στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., καθώς και το πρόσφατα ανακαινισθέν αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας. Απέχει επίσης, 2700 μέτρα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης του αρχαίου Πανοπέα, με ισχυρή οχύρωση σωζόμενη σε εξαιρετική κατάσταση, η οποία είναι επισκέψιμη. Σε απόσταση 8 χλμ βρίσκεται η αρχαία Δαύλεια που σώζει σημαντικά τμήματα αρχαίας και μεσαιωνικής οχύρωσης. Στον κάμπο του Μαυρονερίου που περιβάλλει τον χώρο οικοδόμησης του εργοστασίου, έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια σε κοντινή απόσταση πλήθος αρχαιοτήτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι ολόκληρη η περιοχή οικοδόμησης της μονάδας είναι γεμάτη αρχαιότητες.
Εκτός από την ύπαρξη κηρυγμένων και υπό κήρυξη αρχαιολογικών χώρων, η περιοχή αποτελεί ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό και ιστορικό τοπίο, εφόσον αποτέλεσε το πεδίο μάχης των στρατών του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ΄ και του ρωμαίου στρατηγού Σύλλα το 86 π.Χ. Στην ευρύτερη περιοχή έλαβε επίσης χώρα η μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., ενώ ανατολικά του χώρου κατασκευής του εργοστασίου περνούσε κατά την αρχαιότητα ο δρόμος που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στους Δελφούς.
Το μέγεθος και η φύση του έργου θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Οι αρχαιολογικές θέσεις θα πληγούν άμεσα, εφόσον βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση και οπτική επαφή με τη βιομηχανική μονάδα. Επίσης, θα μετατρέψει μια εύφορη αγροτική περιοχή σε βιομηχανική ζώνη με ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα και το υπέδαφος της περιοχής. Επισημαίνεται ότι, στη δημιουργία του θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας αντιτίθενται επίσης ο Δήμος Χαιρώνειας, καθώς και πρωτοβουλίες κατοίκων και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Παρά τις ουσιαστικές ενστάσεις που οδήγησαν στην απόρριψη της αίτησης, η γνωμοδότηση του Κ.Α.Σ. στις 29/7/2008 αναπέμφθηκε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη αιφνιδιαστικά στο Κ.Α.Σ. και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση που ορίστηκε για τις 23/12. Η εταιρεία ENELCO A.E. φέρεται να έχει τροποποιήσει το εμβαδόν και το ύψος των κτιρίων, καθώς και την διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Οποιαδήποτε τροποποίηση του σχεδίου ωστόσο, δεν αναιρεί τις ουσιαστικές ενστάσεις για την ανέγερση μιας μεγάλης σε έκταση ενεργειακής μονάδας σε χώρο ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής βαρύτητας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει την ανησυχία του για τις εξελίξεις αυτές, συντασσόμενος στο πλευρό της ευαίσθητης περιβαλλοντικά και πολιτιστικά τοπικής κοινωνίας.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ